Konsertin jälkeistä euforiaa

Olen kokenut tällaista leijumista viimeksi häideni jälkeen. Olotilani on saanut kiittämään kaikesta. Elämästä, perheestä ja kuorosta. Juhlakonsertin jälkeinen euforinen tila on jotain aivan uskomatonta: pää on vielä pilvissä, kappaleet soivat päässä, olo on rento ja tunteet pinnassa ystävien ja sukulaisten kommenteista. Taustalla soi nytkin Ylen konserttitaltiointi. Pakko saada vielä fiilistellä.

Kevään harjoitusputki sai ansaitsemansa päätöksen. Samalla odotan innolla keskiviikon harjoituksia ja sitä, että pääsen opettelemaan uusia lauluja. Philomela on kuin huumetta: lisää, lisää. Luulen, että tämä ei vain ole uutuuden viehätystä, vaikka astuinkin kuoron riveihin vasta elokuussa.

Olen pikkutytöstä lähtien laulanut kuorossa. Nuoruudessa kuoro meni lähes kaiken edelle. Philomela on kaivattu yhteisö, sisarusparvi, jossa tuntee olevansa kuin kotonaan. Yhteisöllisyyden tunne on valtava eikä sellaista probleemaa olekaan, mitä porukalla ei ratkaistaisi. Ennen konserttia stemmakaverini mietti, miten hän pystyy kumartumaan lavalla vauvamasunsa kanssa ja riisumaan remmikengät ennen Minne kauneus katosi -kappaletta. Samassa Philosisar keksi ratkaisun: ”Edellisessä kappaleessa ollaan vierekkäin, minä kumarrun ja avaan remmisi.” Siskoa ei jätetä! Olen etuoikeutettu, kun saan laulaa tässä ryhmässä.

Laulun lahja on se perintö, jota haluan vaalia ja viedä eteenpäin. Minun perintöni tuli karjalaiselta äidinäidiltäni. Viikko sitten sukujani tutkiessa minulle selvisi, että hänen äidinisänsä oli sadunkertoja ja isän setä kuuluisa suistamolainen runonlaulaja Ivan Onoila. Oma tehtäväni on viedä lauluperinnettä lapselleni. Meidän Niina osaakin jo osan Philomelan lauluista ainakin hyräilytasolla. Kuoromme naisilla on kuulemma yhteensä 45 lasta. Niistähän saisi ison Philokids-kuoron! Hesari kirjoitti otsikossaan ”Philomela tekee mitä tahtoo”. Sen voisi kääntää myös muotoon ”Marjukka Riihimäki tekee Philomela-instrumentillaan mitä tahtoo”. Marjukan sinnikkyys ja taito ohjata viittäkymmentä naista on ihan uskomatonta. Suurin kiitos konsertin onnistumisesta kuuluu hänelle! Kiitos Marjukka! Kiitos Philosiskot!

Ykkössope