Koodin mukainen

Maailma alku-unessa oli ehkä tyhjä, täynnä satakielen hopeista heijastusta ja kosmista hyvyyttä. Sitten Eeva haukkasi omenasta ja kaikki muuttui. Ryhmä ei sallinut enää nudeilua. Elämään tuli mukaan koodi.

Eevalla oli silti omassa ryhmässään helppoa. Ihmisiä oli vielä vähän ja koodeja vain yksi.

Omassa ryhmässäni ei pääse yhtä helpolla. Valmistautuessamme juhlakonserttiin huippuunsa viilataan myös kaikki ulkomusiikilliset asiat. Nude on sallittu käsite vain kynsien (no, ehkä joillakin myös hiusten) värin suhteen, kaikki muu viilataan kuntoon kainalokarvoja myöten. Asut, sukkahousut, meikit, hiukset jne. Kaikki mitä voi tehdä paremmin, se tehdään.

Tässä ryhmässä ei riitä, että osaa pukea kuoropuvun oikeinpäin. Nimittäin ryhmässä on ainakin kymmentä eri koodia pukeutumiseen. Pukeutuminen on taitolaji, pitää pysyä koodissa mutta näyttää silti yksilöltä.
Valitettavasti kuorohistoriaa ei ole 30 vuoden ajalta niin jotain ehkä jäi uupumaan..ryhmä antakoon sen anteeksi.

1. Perus kuoro- setti hihoilla ja ilman
2. Light – valkoinen (kevyt, juhlava, yökerhomainen)
3. Lumivalkoinen (talvella, erityisesti jouluna, lämmin)
4. Kädetön neito (keskiaikainen, eri rooleja)
5. Suden aika (asuissa ruskan värit, vähän sellainen pellava – look)
6. Puna – valkoinen (casual ja juhlava)
7. Puna – musta – valkoinen (käytetään mm. ulkomailla ja kesällä)
8. Oma musta (pienryhmäkeikoilla)
9. Musta – kulta – petrooli (Suomen paras kuoro – look 2009)
10. Naisen muotoinen (toispuoleisuus, rosoisuus, rajumpi minä kuin tosielämässä)
11. Enkelit

Lisäksi jokaiseen asukokonaisuuteen on vielä omat meikki – , sukkahousu- ja kenkäkoodit. Kenkien tulee joskus olla kopisemattomia, toisinaan matalia, joskus ei ole kenkiä ollenkaan. Ei siis ihme, että kaikki eivät tähän ryhmään sovi. Koodit voivat olla liian monimutkaisia.

Tänään ryhmällä on iso konsertti Musiikkitalossa. Ensimmäisenä setissä koodi on kuoropuku ilman hihoja. Eli kainalot pitää muistaa ajaa ja hyvä dödö on ehdoton! Mustat kengät ja kuorokoru. Sukkahousut, ne ovat Ihonväriset. Oh my jos joku laittaa vahingossa mustat, silloin joutuu rangaistuksena ilman sukkahousuja lavalle.

Toisen setin koodi on juhlava puna-valkoinen. Punaiseksi ei käy mikä tahansa vaan punaisen pitää olla juuri oikean sävyinen. Kaupassa pitää huomioida valojen vaikutus väriin. Onneksi ryhmässä sai pienen kangastilkun, jonka kanssa on voinut suunnistaa kaupoissa etsien oikeaa sävyä, oikean kokoista ja näköistä asua.

Vaikeinta on kuitenkin ehkä huulipunan sävy. Meikkaus on asia, joka aina korventaa tunteita. Yksi ei laita irtiripsiä, toinen ei tykkää juuri siitä huulipunasta, kolmas ei tiedä mihin ripset laitetaan ja löytää ne kerta toisensa jälkeen jostain nenän ja kulmakarvojen välimaastosta. Neljäs miettii mitä eroa on pohjustusvoiteella ja meikkivoiteella eikä ole koskaan kuullutkaan valovoiteesta. Viides valuu epätoivon partaalle ja stressaa meikistä enemmän kuin musiikista. Huomionarvoista on, että ryhmässähän ei näitä paineita luo kukaan muu kuin ryhmä itse. Mutta sellainen nainen joskus on. Stressaava.

Tää kolmas setti se vasta huippu onkin. Koodi on Suomen paras kuoro – ohjelmasta vuodelta 2009. Värikoodi tottelee nimeä musta – kulta – petrooli. Kirjoittajalla ei ollut petroolia tuolloinkaan. Tai omasta mielestään oli. Ryhmän mielestä ei. Ja niin jouduttiin huippumekolla keskiriviin, josta näkyi vaan laulava pää. Onneksi sekin oli viilattu joten no hard feelings. Tällä kertaa kirjoittaja ei aio edes yrittää saavuttaa oikeaa sävyä, musta – kulta saa riittää, kunhan pysyy koodissa siltä osin.

Ensimmäisen vuoden ryhmäläinen voi joutua hieman hämmennyksiin yrittäessään seurata koodikieltä.
Meillä kokeneimmilla asiat ovat jo hieman loogisempia ja asettuvat stressaavuusakselilla omaan lokeroonsa. Jos säätämisen määrästä saisi diplomin, meillä olisi niitä monta.
Mutta ryhmä halaa, ryhmä tukee, ryhmä ymmärtää…

Loppujen lopuksi Koodit ovat positiivinen juttu. On ihanaa kun saa käydä shoppaamassa hyvällä syyllä ja laittautua joskus joksikin muuksi kuin mitä tosielämässä on. Ryhmän kanssa saa kokeilla rajua, rosoista, rumaa, tyylikästä, pehmeää ja käyttää värejä, joihin omana itsenään ei koskaan taipuisi. Tai uskaltaisi.
Koodikielen ymmärtäessään ja ottaessaan oikealla asenteella, se taipuu enemmän plussan puolelle.

Tänä iltana varmaa on se, että ryhmä järjestää lavalla sellaisen musiikillisen ilotulituksen, että se ei jätä kuulijaansa kylmäksi. Ryhmä koskettaa, itkettää ja tulee iholle.
Musiikki on ykkönen, koodi kakkonen.
Nauttikaa elämyksestä.