Marjukka Riihimäki

Marjukka Riihimäki

Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki on johtanut Philomelaa sen perustamisvuodesta 1984 alkaen ja on johdattanut sitä kohti uusia seikkailuja ainutlaatuisella tavallaan.  Hänen työskentelyään leimaa intohimoinen suhde musiikkiin.

Enemmän tunnetta! Vielä enemmän! Marjukan mukaan ”musiikissa täytyy olla mukana täysillä”. Hän on tinkimätön työssään ja tekee sitä sellaisella lämmöllä ja innostuksella, joka ei voi olla tarttumatta, sanotaan suurempia liioittelematta vaikkapa lähimpään tuhanteen ihmiseen. Tämä todellakin johtaa seikkailuihin: kun Marjukka tekee ennakkoluulottomasti yhteistyötä mm. koreografi Päivi Järvisen kanssa, Philomela laulaa milloin selällään norjalaisessa goottikirkossa, milloin raastaa tukkaa päästään, laulaa kolmen metrin korkeudessa tikapuilla korkokengissä yläsäveliä tai muuten vain katseilla ja asetelmilla rikkoo totunnaisia käsityksiä kuoromusiikista.

Philomelan lisäksi Marjukka johtaa Grex Musicus -kamarikuoroa ja Klemetti-Opiston Naiskuoroa. Päivätyönään hän teki pitkän uran musiikin lehtorina Sibelius-lukiossa Helsingissä. Marjukan kuorot ovat niittäneet mainetta lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Esimerkkinä mainittakoon, että Marjukka on ainoa kuoronjohtaja, joka on voittanut kansainvälisen Tampereen Sävel -kuorokatselmuksen Grand Prix -palkinnon kaksi kertaa, vuonna 2001 Philomelan ja vuonna 2005 Grex Musicuksen kanssa. Marjukka Riihimäki on myös suosittu luennoitsija kansainvälisillä kuorofestivaaleilla, ja hän on työskennellyt usean kuoro- ja sävellyskilpailun tuomaristossa.

Tasavallan presidentti myönsi Marjukka Riihimäelle musiikkineuvoksen arvon vuonna 2009. Marjukka valittiin Vuoden Kuoronjohtajaksi vuonna 2006, minkä lisäksi hänelle on myönnetty mm. Kalevalaseuran Kekrinpäivän tunnustuspalkinto (2005), Klemetti-palkinto ja Suomen Kulttuurirahaston palkinto (1994).