Uutiset

17.10.2022

Philomela ja Naisen kasvutarina -konsertti 10.11.2022
Paavalinkirkko, Helsinki
klo 18:15 teosesittely, klo 19:00 konsertti

Philomelan Naisen kasvutarina -konsertti kutsuu kuulijansa musiikin sisään

Philomela haluaa kunnioittaa konsertillaan vuonna 2022 tehtävänsä jättävän Marjukka Riihimäen elämäntyötä. Konsertin alkupuoliskolla kuullaan Philomelan matkassa vuosia kulkeneita, kansanperinteeseemme pohjaavia kappaleita kuoron lempisäveltäjiltä Hanni Autereelta, Anna-Mari Kähärältä ja Antto Varilolta. Jälkimmäinen puolisko koostuu kuoroteoksista, joiden ohjauksesta vastaa Päivi Järvinen ja sävellyksistä Tellu Turkka. Heidän kanssaan Philomela ja Riihimäki ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo 25 vuotta. Ennen konserttia klo 18.15 pidettävässä teosesittelyssä Riihimäki, Järvinen ja Turkka kertovat yhteistyön eri vaiheista ja prosesseista kunkin esitettävän teoksen ympärillä. 

Marjukka Riihimäki, Philomelan taiteellinen johtaja vuosina 1984–2022, on kertonut ”menneensä ihan sekaisin” kuunnellessaan Tellu Turkan Suden aika -teosta korvalappustereoistaan vuonna 1998. Teoksen monisävyiset melodiat ja rytmiikka sekä vahva kasvutarina olivat niin ainutlaatuisia, että Riihimäki otti heti yhteyttä Turkkaan. Yhteistuumin naiset päättivät liittää Suden ajan Philomelan ohjelmistoon. Mukaan kutsuttiin myös  ohjaaja-koreografi Päivi Järvinen, ja siitä alkoi taiteilijatrion yhteistyö, joka uudisti Philomelan ja samalla globaalin kuoroilmaisun muotoja ennen näkemättömillä tavoilla. 

Konserttiohjelmistoon lukeutuvat Turkan teokset Minne kauneus katosi, Etsijä ja Enkelit esitetään ilman kuoronjohtajaa. Teoksia yhdistää kuoron liikuttaminen tilassa, jokaisen laulajan henkilökohtainen vastuunotto, monipuoliset ja osin rajoja rikkovat äänenkäyttötavat sekä yleisön sijoittaminen tilassa liikkuvan kuoron keskelle, kirjaimellisesti suoraan musiikin sisään.

Musiikki on minulle sielun syvimpien tuntojen ilmaisukeino. Kalevalamittainen runous ja arkaainen musiikki ovat olleet minun muusikon polkuni. Vanhat sadut ovat perinteinen tapa kertoa ihmisyydestä ja ihmisen kasvusta sekä valottaa mysteeriä, jonne suorat sanat eivät ulotu. Teokset ovat syntyneet yksi kerrallaan käydessäni omassa elämässäni läpi kaikille tuttuja, universaaleja teemoja. Yhteistyö Päivin ja Marjukan kanssa on ollut uraauurtavaa ja merkityksellistä paitsi minulle, arvelisin, että koko kuoromaailmalle. Olen syvästi kiitollinen,” Tellu Turkka kiteyttää.

Konsertti on osa Kuoromusiikin kausikonserttisarjaa, joka tarjoilee kärkikuorojen esittämänä kuorokulttuuriamme uudella tavalla. Ensimmäisellä kaudella 2022 – 2023 on kokonaisuudessaan 30 monipuolista kuorokonserttia. Joka torstai Helsingin keskeiset konserttipaikat täyttyvät kuoromusiikista klassikoista tuoreimpiin teoksiin, popmusiikista modernismiin, kansallisromantiikasta kuorodraamaan.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Philomela ry:n puheenjohtaja Annika Ekelund, puh. 044 5355551

27.1.2022

Philomela hakee uutta taiteellista johtajaa

Philomela on ääni ja tunne, johon haluat jäädä.

Olemme taiteellisesti kunnianhimoinen ja monipuolinen kuoro. Harjoittelemme Helsingissä, ja konsertoimme kuorona ja pienryhminä Suomessa ja ulkomailla. Tarjoamme tinkimättömään työskentelyyn tottuneen, innostuneen ja yhteen hioutuneen instrumentin.

Haemme kuoronjohtajaa, jolla on vahvan näkemyksen ja kokemuksen lisäksi hyvät vuorovaikutustaidot sekä halu tehdä tiivistä yhteistyötä kuoron varajohtajien ja hallituksen kanssa. Toivomme, että johtajalla on erinomaiset suhteet kuoromaailmaan Suomessa ja ulkomailla.

Taiteellinen työskentely alkaa syksyllä 2022. Aloitusaika on neuvoteltavissa.

Lähetä hakemuksesi, CV:si ja palkkatoiveesi viimeistään 15.3.2022 sähköpostitse hanna.renvall@aalto.fi. Lisätietoja: Philomelan varajohtaja Hanna Renvall, 040 7036161 (virka-ajan ulkopuolella). We also welcome applications in English.

www.philomela.fi

******

Tiedote 13.12.2021

Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki päättää uransa Philomelan taiteellisena johtajana

Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki päättää pitkän ja menestyksekkään uransa Philomelan taiteellisena johtajana ensi vuonna. Hän on johtanut kuoroa sen perustamisesta lähtien.

Tämän vuoden joulukonsertit, 14.12. Helsingin Vanhassa kirkossa ja 17.12. Temppeliaukion kirkossa, ovat Philomelan viimeiset Marjukka Riihimäen johdolla. Ensi vuonna Philomela tekee Riihimäen kanssa vielä useita konsertteja, joista tärkeimpiä ovat Anna-Mari Kähärän suunnittelema naistenpäivän konsertin 8.3. Musiikkitalossa ja Marjukka Riihimäen läksiäiskonsertti 23.4. Helsingin yliopiston juhlasalissa.

– Philomelalla on ollut monella tapaa erittäin suuri merkitys elämääni. Olin musiikinopettajana vuodesta 1974 lähtien Töölön yhteiskoulussa, perustin kouluun kaksi kuoroa ja  huomasin kuinka innostavaa se oli. Vuonna 1984 minua pyydettiin perustamaan Helsinkiin uutta naiskuoroa ja näin pääsin siis tekemään kuorosta, eli Philomelasta, omannäköiseni. Olin jo aikeissa väistyä sivuun  kuoron 10-vuotiskonsertin jälkeen, mutta päätin kuitenkin jatkaa “muutaman vuoden”, eli yli 25 vuotta. Paras päätös! Pääsin kokemaan jotain aivan uutta ja ihmeellistä, mistä en ollut ennen edes osannut haaveilla! Siitä on ollut apua myös muiden kuorojen kanssa työskennellessäni, Marjukka Riihimäki kertoo.

Riihimäen työskentelyä leimaa intohimoinen suhde musiikkiin. Hänet tunnetaan kansainvälisestikin siitä, että hän saa kuoronsa heittäytymään tunteiden ja tarinoiden tulkiksi Hän käyttää mielellään erilaisia mielikuvia löytääkseen toivomansa lopputuloksen. Riihimäki puhuu kuoron ja yleisön välisestä taikaverkosta. Se on mielikuva siitä, kun kuoro tulee lavalle ja tuo mukanaan taikaverkon, jonka se heittää yleisön ylle. Esityksessä kuoro, johtaja ja yleisö ovat saman taikaverkon alla. Se on Marjukka Riihimäen päämäärä jokaisessa esiintymisessä.

Marjukka Riihimäen merkityksellistä työtä korostaa myös se, että Philomelan ohjelmisto koostuu pitkälti nuorten naissäveltäjien musiikista, joka usein on sävelletty tai sovitettu Philomelalle. Musiikkia voidaan luonnehtia kuoromusiikin ”tämän hetken ääneksi”. Se on aikamme pohjoismaista musiikkia, jossa raikas ja tumma, uusi ja ikiaikainen, perinne ja moderni kohtaavat.

Marjukka Riihimäen johdolla Philomela on saavuttanut mestaruudet European Choir Games – ja World Choir Games -kilpailuissa vuosina 2013 ja 2014. Kansainvälisen kuorokatselmuksen, Tampereen Sävelen, Grand Prix -palkinnon kuoro voitti vuonna 2001. Riihimäki on innostava opettaja, suosittu luennoitsija myös kansainvälisillä kuorofestivaaleilla sekä kysytty kuoro- ja sävellyskilpailujen tuomari. Philomelan kanssa hän on kiertänyt viisi maanosaa ja konsertoinut 25 maassa.

– Mieleenpainuvinta Philomelan kanssa työskennellessä on ollut molemminpuolinen luottamus, innostus ja heittäytyminen. Tutustuttuani Tellu Turkan Suden aika -teokseen päätin pyytää mukaan koreografi Päivi Järvisen, joka ohjasi teoksen ennen kuoron Etelä-Amerikan kiertuetta 1998 ja siitä alkoikin aivan uusi aika kuorossamme. Meillä on ollut yhdessä Tellun ja Päivin kanssa neljä erilaista projektia ja näitä tullaan esittämään myös syksyllä 2022. Totta kai menestymiset kilpailuissa eri puolilla maailmaa ovat myös vahvistaneet itsetuntoa ja tuoneet lisää rohkeutta esiintymisiin, Marjukka Riihimäki muistelee.

Tasavallan presidentti myönsi Marjukka Riihimäelle musiikkineuvoksen arvon vuonna 2009. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi Riihimäen vuoden kuoronjohtajaksi vuonna 2006, minkä lisäksi hänelle on myönnetty muun muassa Kalevalaseuran Kekrinpäivän tunnustuspalkinto (2005), Klemetti-palkinto ja Suomen Kulttuurirahaston palkinto (2019) ja Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinto kuorokulttuurin uudistamisesta sekä ikäihmisten ja muistisairaiden laulattamisesta (2019).

Marjukka Riihimäellä on selvä viesti ja terveiset kuoromaailmalle: ”Haluan innostaa niin johtajia kuin laulajiakin nauttimaan upeasta instrumentistaan ja etsimään uusia rohkeitakin ideoita siihen, miten voi rikastuttaa sen kehittämisessä.”

Marjukka Riihimäki päättää uransa Philomelan taiteellisena johtajana haikeana, mutta hyvillä mielin.

– Olen saanut nauttia kohta 50 vuotta kuorojen johtamisesta ja nyt tuntuu hyvältä siirtyä katsomon puolelle. Jos pysyn terveenä, niin jatkan vielä mielelläni muutamia projekteja. Töitä riittää! Haluan myös antaa aikaani ihanille lapsenlapsilleni! Se on niin parasta!

Philomelan hallitus ja laulajat, niin nykyiset kuin entisetkin, arvostavat suuresti Marjukka Riihimäen tekemää merkittävää työtä kuoron ja yleisöjen sekä suomalaisen kulttuurin ja musiikin hyväksi. Philomela ry aloittaa uuden taiteellisen johtajan rekrytoinnin keväällä. Asiasta tiedotetaan myöhemmin.